Lifestyle, Sfaturi Utile

Care este semnificația aruncării buchetului de mireasă?

Ai petrecut ore sau chiar zile pentru a-ţi alege buchetul de mireasă care să te reprezinte, care să-ţi placă şi să fie „al tău”! Iar acum te afli în situaţia de a-l da altcuiva? Şi nu oricum! „Tradiţia” spune să-l arunci peste cap, iar domnişoara cea mai agilă şi vigilă îl va prinde, mulţumindu-ţi că i-ai transmis şi ei o parte din norocul tău la măritiş.

Dar ce origini are această tradiţie?

Cu secole în urmă, miresele purtau bucheţele formate din ierburi aromatice, usturoi, fructe şi cereale pentru a alunga spiritele rele şi pentru a chema prosperitatea. De-a lungul anilor, ierburile şi cerealele au fost înlocuite cu flori, ca simbol al fericirii, fertilităţii şi iubirii. În aceeaşi perioadă exista şi o altă tradiţie, mai puţin plăcută pentru mirese. La sfârşitul ospăţului, în drumul spre Camera Nupţială, oaspeţii încercau să pună mâna pe un pic din norocul miresii, sfâșiind bucăți din materialul rochiei acesteia. Pentru a putea scăpa cu rochia întreagă, mireasa încerca la rândul ei să le distragă atenția aruncând în mulțimea urmăritoare buchețelul de ierburi şi fructe. Istoria nu ne spune dacă între cei care doreau să vandalizeze rochia miresei erau și bărbați, dar ne putem închipui că la sfârșitul mesei, cele care mai erau în stare să alerge după mireasă erau domnițele cele mai tinere.

Există mai multe povești. Unele spun că există o perioadă în antichitate când miresele erau considerate aducătoare de noroc, iar cei care aveau ceva de la ele se bucurau de acest noroc. Din acest motiv, nu puține au fost situațiile în care miresele au ajuns să fie aproape sfâșiate de cei care căutau să iși facă viața mai bună. Apariția buchetului a fost cât se poate de naturală, mireasa având la îndemână un instrument pe care să îl arunce către mulțime. De asemenea, se spune că în Grecia și în Roma Antică miresele purtau ghirlande de plante puternic mirositoare, deoarece se credea că ar alunga spiritele rele.

Astăzi buchetul de mireasă a devenit un adevărat simbol și a atras cu sine mai multe tradiții cât se poate de interesante. În ziua de astăzi, nunta modernă are cel putin 3 buchete: buchet cununie, buchet nașă și buchetul miresei care este aruncat în mulțimea de fete care nu sunt încă măritate. tradiție diferită în fieacare zonă a țării.

Lasă un răspuns